tisdag 31 augusti 2010

Bring it on!

Det börjar bli löjligt mycket kurslitteratur till Litteraturvetenskapen. Det här är de jag har hittills. (Alla är inte till första delkursen, det är en del skönlitteratur här som ska läsas till de kommande delkurserna. Jag har köpt hem några och hade några hemma redan.)


(Ursäkta, jag vet att bilden är lite suddig...)

Jag blir både sugen, inspirerad och lite rädd när jag ser allt som ska läsas, men hittills måste jag säga att det är inga tråkiga böcker. De är intressanta och roliga!

Bokgeografi - Irland

Linda har startat en ny utmaning hon kallar Bokgeografi, och jag vill gärna vara med! Denna första vecka handlar det om Irland.

1. Berätta om  en bok du läst som utspelar sig på Irland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Marian Keyes, allas vår chick lit-drottning, passar in här som handen i handsken. Hon kommer från Irland och hennes böcker utspelar sig där.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Irland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

C.S. Lewis föddes på Irland. När jag var liten hade jag bland andra Häxan och lejonet och jag vet att jag gillade dom. Skulle vara kul att läsa om dom någon gång, men jag har nog inte kvar de exemplaren jag ägde när jag var liten...

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Irland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag har ännu inte läst Odysseus av James Joyce, och den vill jag läsa!

måndag 30 augusti 2010

Oz

Just nu är det överväldigande mycket kurslitteratur som ska plöjas, och då blir det inte att jag läser skönlitteratur när jag vill ta en liten paus. Perfekt att ta till då är dvd-boxar! Så jag har börjat titta på den väldigt bra serien Oz. Har sett många av avsnitten när de gick på tv, men det var länge sedan. Nu har jag börjat titta från början och ska se alla i rätt ordning. Jag har boxen med alla avsnitt, och den är så fin så fin. Se bara:
Först ser den ut så här
Sedan tar man av omslaget
Och då framkommer denna underbara bild

Ett B :)

Idag står det klart och tydligt på ladok att jag är färdig med sommarkursen jag läst. Sociologi-populärkultur. Resultatet blev ett B, vilket jag är mycket glad över!

Nu kan jag lägga allt fokus på nästa kurs, Litteraturvetenskapen, jag ska läsa. Den börjar officiellt imorgon, men jag har redan börjat läsa den otroligt stora högen med kurslitteratur :)

söndag 29 augusti 2010

Författarens tidigare verk

Jag har funderat på en sak. Varför har de slutat skriva författarens tidigare verk inne i boken? För några år sedan fanns det i varje bok/pocket, och nu står det nästan aldrig. Det är så irriterande. För det första, om man gillar författaren så är det ett smidigt och bra sätt at se vad mer hon/han skrivit. Om det är böcker som hör ihop (till exempel om det är flera deckare som i och för sig är fristående, men där det är samma huvudkaraktärer) så ser man i vilken följd böckerna är skrivna. Nu står det om man har tur på baksidan vilken bok i ordningen det är (typ det här är sjunde boken om ....), men det står inte vad de tidigare böckerna heter. Hur kommer det sig att det är så? Varför? Vad vinner de på det? Jag saknar den där sidan i början av boken med listan över författarens tidigare verk!

lördag 28 augusti 2010

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

Idag var jag hemma hos mamma. Hon håller på och går igenom alla sina bokhyllor, och hittade då den här fina boken som var min när jag var liten. Jag fick med mig den hem, och jag blev så glad! Jag gillade den då , och jag kommer nog gilla den nu också. Bilderna är otroligt vackra!


Bokfrågornas ABC - del 8

Det är tid för bokstaven H i Lindas Bokfrågornas ABC.

1. Vilken huvudperson i en bok tycker du mest om?

Svårt, jag gillar så många. Men jag gillar verkligen Camille i Anna Gavaldas Tillsammans är man mindre ensam!

2. Vem är den ultimata hjälten i böckernas värld?

De flesta karaktärer är väl hjältar på sitt sätt, men den ultimata... Robin Hood tror jag.

3. Och den ultimata hjältinnan?

Jag har alltid haft en svag punkt för Pippi.

4. Vilken är den bästa historiska roman du läst?

Jag har inte läst så många, det blir mest så kallad modern historia. Jag har läst Conn Igguldens första två (av fyra) delar om Kejsaren som handlar om Julius Caesars liv. Jag gillade verkligen dom, men har ännu inte kommit mig för att läsa del tre och fyra. Och nu är det så länge sedan jag läste dom, så jag har glömt väldigt mycket. Då kommer den stora frågan: Ska man läsa om del ett och två eller bara hoppa på del tre... hmm...

fredag 27 augusti 2010

Lägesrapport


Så här kommer min dag se ut idag.
Plus en bok.
Plus en massa kaffe.

torsdag 26 augusti 2010

En lång dag...

Vilken dag det har varit. Sorglig, glad, orolig, stressig, you name it. Det ska bli så skönt att få krypa ner under täcket. Ska nog ta med mig Charlaine Harris Levande död i Dallas som jag började läsa för ett tag sedan men sedan haft en paus ifrån. Ikväll känns det som lite lagom läsning...

söndag 22 augusti 2010

Då var stunden kommen

Förra sommaren köpte jag Brott och straff av Fjodor Dostojevskij, men jag läste den aldrig. Nu är det dags. (Den ingår i kurslitteraturen till Litteraturvetenskapen. Inte i den första delkursen i och för sig, men det är så mycket som ska läsas så jag måste nog grunda lite nu innan. Speciellt de som jag tror kan ta lite tid att läsa. Som den här boken.) Det är en bok jag vill läsa, men jag gillar aldrig att läsa under tidspress, så jag börjar i tid. Ger den de bästa förutsättningar jag kan för att gilla den.

Vad säger ni? Har ni läst den? Gillade ni den? Kommentera gärna, och lägg din röst i den högra spalten!

lördag 21 augusti 2010

Skype, vilken grej :)

Okej, okej, jag vet. Jag ligger ljusår bakom alla andra, men nu har jag skaffat Skype och herregud vilken bra uppfinning! Extra bra blir det i höst då jag kan ha gratis telefonkontakt med min syster som ska till Hongkong ... snyft ... eller jag menar; kul för henne :) ...snyftsnyft...

Bokfrågornas ABC - del 7

Linda har ställt frågor på bokstaven G.

1. Tantsnusk har väl alla hört talas om, men har du läst någon bok som skulle kunna kallas gubbsnusk?

Jag vet faktiskt inte. Kommer inte på någon.

2. Berätta om en bok som fick dig att gråta! Händer det ofta att du gråter av böcker?

Jag gråter sällan av böcker. Nu var det dock väldigt länge sedan jag läste en riktigt sorglig bok. Får nog av det på andra ställen. Jag skärmar nog av lite och sätter upp en mur när jag läser, det kommer för nära annars.

3. Berätta om en gammal favoritbok som du ofta återkommer till!

Jag läser i stort sätt aldrig om böcker. Det är dock något jag ibland funderar över att göra, men har inte blivit av än. Så oftast blir det nog diktsamlingar jag återkommer till.

Början på Paul Austers Orakelnatten läser jag ofta. Bara de första sidorna. Tycker de är så bra och jag tröttnar aldrig. Den boken borde jag läsa om. Gillade den så mycket, så mycket!

4. I programmet Go´kväll brukar någon känd person bjuda in fyra gäster till en fiktiv middag. Vilka fyra författare, levande eller döda, skulle du bjuda och vad tror du att ni skulle prata om?

Jag har ingen koll på författares personligheter, men jag skulle nog välja Karin Boye, Hjalmar Söderberg, Virginia Woolf och Sylvia Plath. Ingen munter grupp kanske, men jag tror det kan bli intressanta diskussioner.

Vi kommer självklart prata om deras böcker och skrivande. Även vilka böcker de tycker om att läsa. Sedan vill jag också prata om deras liv. Vad de gick igenom. Vilka problem de stod inför, både angående skrivandet och rent känslomässigt. Om kärleken, den lyckliga och den olyckliga. Livet, döden.

fredag 20 augusti 2010

Bokbloggsjerka

Annika har en bokbloggsjerka där man varje helg svarar på en fråga på sin blogg, och sedan kan man gå runt till andra bokbloggar och se vad andra bokbloggare har svarat. Det är kul att se vilka svar som skrivs, men det hjälper en också att hitta till nya bokbloggar. Var med du också!

Denna helg frågar hon oss: vilken bok önskar du att du själv hade skrivit, och varför?

Mitt svar blir nog att det är många böcker jag önskar att jag skrivit. Ta bibeln till exempel, oj oj oj vad rik jag skulle vara ;)

Ett mer seriöst svar blir nog någon av Stephen Kings böcker. (Då skulle jag förresten nog också vara ganska rik :)) Jag älskar hans öga. Hur han beskriver vad som sker, hur han ser saker, hur han så snyggt och trovärdigt får in övernaturliga inslag. Hur han bygger upp stämningen men samtidigt på ett strålande vis förklarar och beskriver vardagen. Han är väldigt duktig helt enkelt!

torsdag 19 augusti 2010

Efterlyser bra noveller

Jag ska ju läsa Litteraturvetenskap till hösten, och kursen börjar först om ett par veckor men jag har redan börjat med kurslitteraturen. Något jag alltid tyckt varit svårt är att hålla uppe mitt vanliga läsande när jag pluggar, men jag tror jag har hittat en lösning. Noveller. Idag har jag börjat med Anna Gavaldas Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans och än så länge älskar jag den! Jag kommer inte ihåg när jag läste noveller senast, om jag någonsin gjort det och jag skulle redan vilja säga att jag missat något. Här hemma har jag även Jonas Karlssons Den perfekte vännen som väntar. Men sedan vet jag inte vad jag ska läsa. Jag känner mig inte så hemma på området, så därför ber jag er att vara så snälla att ni ger mig en massa bra tips på en massa bra noveller, så att jag hittar till godbitarna :)

onsdag 18 augusti 2010

Vad är det som krävs?

Vad är det som krävs för att hamna på första platsen på bokus topplista över skönlitteratur pocket? Jag är ju med i bokusutmaningen och blev lite nyfiken på hur många sålda exemplar som krävs ungefär för att komma på första plats? (Jag inser att det säkert varierar, men på ett ungefär.)

Svar på mina första meningar

bokcirkus hittade jag den här lilla utmaningen som jag tyckte var trevlig, och det skulle vara intressant att se hur de första meningarna egentligen ser ut i några av böckerna jag gillar. Jag vet inte om detta är mina topp tio någonsin, men det är böcker jag gillar väldigt mycket och de har levt kvar i mig även om det var ganska länge sedan jag läste en del av dem.

1. "I djurriket gör man sig snabbt av med de svaga."
Svar: Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates

2. För att vara femtiotvå år och frånskild har han, enligt vad han själv tycker, sitt sexbehov rätt väl tillgodosett.
Svar: Onåd av J.M. Coetzee

3. Snön uppe i bergen smälte och Bunny hade varit död i flera veckor innan vi började inse vilken allvarlig situation vi befann oss i.
Svar: Den hemliga historien av Donna Tartt

4. Bartolomeus Lampion blev blind vid tre års ålder, när kirurgerna motvilligt opererade bort hans ögon för att rädda honom från en cancersjukdom som spreds snabbt, men trots att Bart saknade ögon, fick han tillbaka synen vid tretton års ålder.
Svar: Vakande ögon av Dean Koontz

5. Husbonden var lite galen; han hade tillbringat alltför många år utomlands och läst alldeles för många böcker, han pratade för sig själv på kontoret, svarade inte alltid när man hälsade på honom, och han hade alldeles för långt hår.
Svar: En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

6. Paulette Lestafier var inte så tokig som folk sa.
Svar: Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda

7. Jag minns fortfarande den där gryningen när pappa första gången tog med mig till De bortglömda böckernas gravkammare.
Svar: Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón

8. Santa Ana, den heta vinden från öknen, fick det sista vårgräset att vissna till bleka testar.
Svar: Vit oleander av Janet Fitch

9. Jag hade varit sjuk länge.
Svar: Orakelnatten av Paul Auster

10. "Vakna! Vakna för helvete!"
Svar: Mellan himmel och jord av Niccolò Ammaniti

Jag vet att några av dem är ganska uppenbara, men det är så det fick bli :)

Tillägg: De var kanske inte så självklara som jag trodde... Nu har ni svaren och jag bara undrar om ni läst några av böckerna och vad ni i så fall tyckte?

tisdag 17 augusti 2010

Var är alla killar?

Jag följer en hel del bokbloggar, och nästan alla är skrivna av tjejer. Missförstå mig inte, det är trevligt, men var är killarna någonstans? De läser väl också!? Är det det att de inte bloggar om det? Eller har jag helt enkelt lyckats med att missa dom bloggarna?

Nu efterlyser jag i alla fall bokbloggar skrivna av killar. Är du en kille med en bokblogg? Eller följer du en bra bokblogg skriven av en kille? Skriv gärna i kommentarerna så ska jag genast bege mig ut i datavärlden och se vad alla killar läser och gillar!

måndag 16 augusti 2010

Bokbloggsjerka

Annika har en bokbloggsjerka som är till för att hjälpa till att hitta till nya bra bokbloggar. Denna vecka frågar hon vilken genre vi konsekvent vägrar att läsa och varför.

Jag vill tro att jag läser ganska brett. Håller helt klart med Annika om Harlequinböckerna. Det har jag nog aldrig läst någon, och jag kan inte säga att jag skulle vilja ändra på det :)

Sedan finns det genrer som till exempel sci-fi där jag bara läst någon enstaka bok, men det beror inte på att jag nödvändigtvis tror att de ska vara dåliga, bara att det är något annat som har lockat mer.

Mina första meningar

bokcirkus hittade jag den här lilla utmaningen som jag tyckte var trevlig, och det skulle vara intressant att se hur de första meningarna egentligen ser ut i några av böckerna jag gillar. Jag vet inte om detta är mina topp tio någonsin, men det är böcker jag gillar väldigt mycket och de har levt kvar i mig även om det var ganska länge sedan jag läste en del av dem.

1. "I djurriket gör man sig snabbt av med de svaga."

2. För att vara femtiotvå år och frånskild har han, enligt vad han själv tycker, sitt sexbehov rätt väl tillgodosett.

3. Snön uppe i bergen smälte och Bunny hade varit död i flera veckor innan vi började inse vilken allvarlig situation vi befann oss i.

4. Bartolomeus Lampion blev blind vid tre års ålder, när kirurgerna motvilligt opererade bort hans ögon för att rädda honom från en cancersjukdom som spreds snabbt, men trots att Bart saknade ögon, fick han tillbaka synen vid tretton års ålder.

5. Husbonden var lite galen; han hade tillbringat alltför många år utomlands och läst alldeles för många böcker, han pratade för sig själv på kontoret, svarade inte alltid när man hälsade på honom, och han hade alldeles för långt hår.

6. Paulette Lestafier var inte så tokig som folk sa.

7. Jag minns fortfarande den där gryningen när pappa första gången tog med mig till De bortglömda böckernas gravkammare.

8. Santa Ana, den heta vinden från öknen, fick det sista vårgräset att vissna till bleka testar.

9. Jag hade varit sjuk länge.

10. "Vakna! Vakna för helvete!"

Jag vet att några av dem är ganska uppenbara, men det är så det fick bli :)

söndag 15 augusti 2010

Bokfrågornas ABC - del 6

Här följer mina svar på Lindas frågor på bokstaven F.

1. Frihet är viktigt och böcker handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en bok som du tycker handlar om frihet!

Alla mer eller mindre. Beror även på hur man definierar 'frihet'. En definition är att få kontroll över sitt egna liv, och där passar Sapphires bok Precious in. En riktig liten pärla som jag tipsar alla om och som jag tror de flesta skulle gilla. Jag har skrivit om den här.

2. Böcker blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se filmatiseringar av böcker du läst?

Alltid boken först! Nästan så det går lite för långt. Det finns flera filmer jag vill se där jag har tänkt att jag ska läsa boken först. Det är bara det att det aldrig blir av, boken lockar inte alltid lika mycket som filmen. Måste nog bli lite bättre på det där. Det är ju faktiskt ingen synd att se filmen först.

3. Berätta om en riktigt bra filmatisering av en bok!

Det är sällan jag gillar både boken och filmen. Det har en tendens att vara antingen eller. Men boken Rött regn av Dennis Lehane tycker jag är hans bästa. Clintan regisserade filmen (Mystic river) och den var också väldigt bra. Även om den kanske inte tillförde något nytt så hade han ändå lyckats fånga känslan och känslorna i boken.

4. Jag vill att du uppmärksammar en författare som du tycker får på tok för lite utrymme.

Svårt. Jag gillar verkligen Majgull Axelsson och hon skulle gott kunna få mer uppmärksamhet.

lördag 14 augusti 2010

Bokfrågornas ABC - del 5

Enligt O har frågor på bokstaven E.

1. En Evergreen är en sång som är tidlös och ständigt aktuell. Vilka böcker skulle du kategorisera som evergreens?

Svårt, men efter en del tänkande så tror jag att alla böcker mer eller mindre klassar in här. Ibland verkar det som om det är slumpen som avgör vilka böcker som koms ihåg hundra år senare. De flesta böcker handlar om människan och hennes beteende och tankar, och det är tidlöst. Människan har under många, många år funderat över samma frågor och dilemman, och böcker har därför en tendens att kännas tidlösa. Än har jag inte läst en bok och känt att 'den hade varit bra om jag läst den på 1930-talet, men nu var den inget att ha'. Om ni förstår vad jag menar :)

2. Vilka länder i Europa läser du flest böcker från? Finns det något land du aldrig läst en bok från?

Flest böcker blir det från Sverige och England. Det blir även en del böcker från Italien, Frankrike och Spanien. Har inte läst många från östra Europa. Typ Bulgarien har jag nog inte läst något ifrån. Om det är någon som har intressanta boktips från den delen av världen tas de varmt emot.

3. Vilka är dina europeiska favoritförfattare?

Svårt. Kommer garanterat glömma flera favoriter. Gillar Anna Gavalda starkt. Likaså Carlos Ruiz Zafón. Majgull Axelsson är väldigt bra! Och Niccolò Ammaniti!

4. Jag har just varit i Egypten. Berätta om en bok som har anknytning dit.

Den första jag kommer att tänka på är Henning Mankells Pyramiden. Titeln säger det mesta. Det enda jag kommer ihåg från boken är att Wallanders pappa försöker klättra upp för en pyramid.

Mat från västkusten

En sak jag älskar med västkusten är maten. En kväll blev det självklart räkor. Massa räkor och gott bröd och sedan bara sitta och småäta tills allt tar slut. Det hör liksom till, alla gillar det och man tröttnar aldrig. En annan standardrätt vi brukar äta är stekt makrill. Den serveras med potatis (helst färskpotatis), spenat, lingonsylt och sås. Mmmm...


På kvällen blev det ännu en av västkustens specialiteter. Räkröra med baguette. Finns i och för sig här hemma med, med smakar av någon anledning bättre där. Har antagligen med havet att göra...

Borta bra men hemma bäst

Då var jag hemma igen ifrån västkusten, och som misstänkt blev det inte mycket läsande. Men det blev en tur till Fjällbacka, där Camilla Läckberg och Ingrid Bergman håller/har hållt till. Ett mysigt litet samhälle. Jag hittade en liten affär där de sålde ut alla böcker för 25 kr styck, så Igelkottens elegans av Muriel Barbery köpte jag med mig. Sedan satt vi och fikade precis vid hamnen. Väldigt mysigt, men det regnade så det fick bli under tak och med filtar :)

Idag blir det till att börja läsa kurslitteraturen till Litteraturvetenskapen på allvar. Den verkar faktiskt intressant, även om man lite av drunknar i alla böcker...

tisdag 10 augusti 2010

Västkusten, nu kommer jag!

Nu åker snart jag och min syster till västkusten till pappa som håller till där på semestrarna. Hans sambo är där med honom och en av hennes söner med flickvän kommer också vara där, så vi får väl se om det blir så mycket läsande. Tveksamt. Men böcker får följa med i alla fall. Och självklart väntar bokpaket till både systern och pappan och hans sambo. Får se vad de tycker.

Men först ska jag till käkkirurgen och ta bort stygnen de satte dit förra veckan när jag opererade bort en visdomstand.

Det blir nog inget bloggande här de närmaste dagarna, men jag är hemma på fredag igen och jag tror ni kommer klara er alldeles utmärkt ;)

måndag 9 augusti 2010

Benrangel - Stephen King

Mike är en känd författare, men när hans fru Jo dör får han skrivkramp. Han flyttar av olika anledningar till deras sommarhus Sara Skratt som ligger i TR. Sara Skratt var en musiker som bott i området runt år 1900. Mike träffar av en slump 3-åriga Kyra. Eller Ki. Hennes mamma, Mattie, är ung (17 år) och ligger i en tuff vårnadstvist med Kis farfar då Kis pappa är död. Mike bestämmer sig för att hjälpa henne. Mike blir starkt fäst vid både Mattie och lilla Ki, huset Sara Skratt verkar ha ett eget liv och Mike kämpar med sin skrivkamp.

Vilken bok! Stephen King är otrolig. Inte bara på det övernaturliga, utan framför allt på det vardagliga. Tankar, händelser, beteenden. Och han är lysande i den här boken. Han suger in mig på första sidan, och de sista hundra sidorna kan jag inte tänka på något annat än vad som kommer hända, och jag bara måste läsa, läsa, läsa tills boken är slut. Och när den väl är slut känns det tomt och tråkigt. Så tomt. Så tråkigt. Tur att boken är skriven av en författare som inte verkar lida av skrivkramp, så det finns många, många mer böcker att läsa :)

söndag 8 augusti 2010

Cornelis födelsedag

Den 8:e augusti 1937, för exakt 73 år sedan föddes Cornelis Vreeswijk. För mig är han den största trubaduren Sverige har haft. Visst, Bellman och Taube är också stora, men jag lyssnar mest på Cornelis. Jag älskade Brev från kolonien när jag var liten. Och vem har inte ältat I natt jag drömde i skolan? Vi sjöng också Somliga går med trasiga skor. (Två låtar som för övrigt jag tyckte blev mycket, mycket bättre när jag blev lite äldre!) I högre tonåren var det Hönan Agda och Polaren Per är kärlekskrank jag fick upp öronen för. Jag hade en gång en båt är alldeles, alldeles underbar... Lika så Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind. Om jag vore arbetslös är så vacker (som även Johnny Cash sjunger, fast då heter den If I were a carpenter). Och Telegram för en bombad by älskar jag..

Ja, idag blir det till att lyssna mycket på Cornelis :)

lördag 7 augusti 2010

Bokfrågornas ABC - del 4

Dags för bokstaven D i Lindas Bokfrågornas ABC.

1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favoritförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden?

Oj, svårt. Men jag måste säga att jag är ett stort fan av Jo Nesbø. Jag gillar alla hans böcker (har dock inte läst de två senaste än) och de blir bara bättre och bättre! Jag är även mycket förtjust i hans huvudkaraktär Harry Hole. Jag gillar också Arne Dahls böcker. (Ville bara få med det också...)

2. Jag är ingen storläsare av drama, men det händer. Främst var det under mina litteraturstudier som jag fick i mig en del. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och?

Oj, jobbigt. Jag läser nästan aldrig drama längre. Det var nog mest på gymnasiet jag gjorde det. Jag vet att jag läste En midsommarnattsdröm av Shakespeare och att jag tyckte om den. Jag tänker ofta, speciellt runt bokrea-tider, att jag ska köpa på mig Shakespeare och läsa, men än så länge har det inte blivit av. Det har väl funnits för många andra böcker som pockat på min uppmärksamhet...

3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga?

The sky is the limit känns det som. Jag älskar tv-serier nästan (bara nästan!) lika mycket som jag älskar böcker. Däremot har jag inte nödvändigtvis läst boken även om jag gillar serien. Dexter är ett sånt exempel. Är lite rädd för att läsa böckerna, rädd för att jag ska bli besviken. Med True Blood är det nästan tvärt om. Jag har sett några avsnitt, och efter att ha läst första boken Död tills mörkret faller av Charlaine Harris har jag tänkt att köpa hem första säsongen och titta på den från början, i ordning. Jag gillar självklart serien Sex and the City, men även Lipstick jungle av samma författare. SATC har jag läst, men inte den andra. Jag får nog sluta nu så jag inte tråkar ut er allt för mycket :)

4. Det är redan december. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern.

Håkan Nessers Människa utan hund utspelar sig mestadels i december. Detta är den första romanen i hans Barbarotti-kvartett. Jag har läst de två första delarna om kriminalinspektören Gunnar Barbarotti, och jag rekommenderar båda! Del två heter En helt annan historia.

5. Det har skrivits en del om att rensa bokhyllor och göra sig av med böcker i bokbloggar de senaste veckorna. Finns det någon bok som är en riktig dyrgrip och som du aldrig skulle göra dig av med?

I mitt hem diskrimineras ingen. Jag älskar alla lika mycket. Jag har jättesvårt för att göra mig av med böcker. Går inte. Så de får vackert vara kvar här hemma i mina väldigt överfulla bokhyllor :)

Bokbloggsjerka

Annika på Annikas litteratur- och kulturblogg har startat en bokbloggsjerka, och jag hoppar gärna på det tåget! Hon skriver en ny fråga varje vecka på sin blogg som vi ska svara på, och sedan är det bara att gå runt bland massa mysiga bokbloggar och se vad andra har skrivit som svar. Ett trevligt sätt att hitta nya bokbloggarvänner där ute. Var med du också!

Denna vecka ska vi berätta om boken/böckerna vi läser just nu.

Just nu håller jag på med Stephen Kings Benrangel. Den är så himla bra! Jag har cirka hundra sidor kvar och jag vill inte att den ska ta slut så jag läser en liten stund, sedan gör jag nåt annat, läser en stund till och, ja, ni fattar... Men nu går det nog inte dra ut på det mycket till, jag vill veta hur det går för Mike, Mattie och Ki, och vad är det som händer i Sara Skratt? Ja, det kommer jag nog snart få reda på :)

Jag ska läsa litteraturvetenskap!!

Jag ansökte sent till högskolan/universitetet, men nu har jag fått reda på att jag har kommit in på mitt första val. Jag ska läsa Litteraturvetenskap! Den är på 30p men jag kommer läsa på halvfart, och jag ska läsa på distans. Det ska bli så himla kul!!

Men hjälp vilken lång litteraturlista, och hjälp vilka dyra böcker vissa av dem är!

Och undra om jag vet vad jag har gett mig in på... Jaja, det ska i alla fall bli intressant och det är en kurs jag länge velat läsa men inte kommit mig för att söka förrens nu. Har ni där ute läst Litteraturvetenskap? Hur var det i så fall?

fredag 6 augusti 2010

Bokfrågornas ABC - del 3

Nu är det dags för bokstaven C i Bokfrågornas ABC.

1. Hur skulle du definiera chick-lit? Vad är ditt förhållande till genren?

Jag vet inte ... lättlästa böcker som är skrivna av tjejer och till största delen tilltalar tjejer?!? Kanske lite väl ordagrann betydelse men det är det bästa jag kommer på. Jag läser en del chick-lit. Jag läste mer för tio år sedan än vad jag gör idag, men jag tycker fortfarande det är skönt att dra fram en då och då.

För mig måste jag säga att Marian Keyes är drottningen. Den första boken jag läste av henne var Vattenmelonen och jag tyckte den var underbar. Efter det (det var några år sedan nu...) har jag läst flera av hennes böcker och jag gillar henne fortfarande.

2. Berätta om en bok som innehåller en viktig ceremoni.

Oj, svårt. Jag kommer mest på olika chick-lit böcker där mannen gifter sig med 'fel' kvinna, men det känns inte så spännande.. Jo! Jag vet! I hungerspelen är invigningsceremonin viktig. Kanske inte så mycket för handlingen i boken, men för karaktärerna i boken.

3. Förra veckan delades den spanskspråkiga världens mest prestigefulla litteraturpris Cervantespriset ut. Cervantes skrev om anti-hjälten Don Quijote. Vem är litteraturens störste anti-hjälte enligt dig?

Bortsett från nästan alla huvudkaraktärer i olika deckare är den första jag kommer att tänka på Dexter. Det är inte den störste antihjälten i litteraturen, men där ligger nog Don Quijote bra till (även om jag ännu inte läst hela den boken). Jag älskar och dyrkar tv-serien Dexter, men har inte läst böckerna ännu. Någon som gjort det? Är de bra, eller blir man bara besviken?

4. Dela med dig av ett citat som på något sätt anknyter till böcker och författare!

"Det är ur böckerna de vise hämtar tröst i livets motgångar." - Victor Hugo

Det här citatet tycker jag passar bra in på mig. Inte nödvändigtvis det där med vis, utan jag tänker snarare på att jag hämtar tröst ur böcker när livet är hårt.

Jag kan inte många citat om böcker och läsande, men jag skulle vilja kunna några bra, så jag ska ta fram papper och penna och genast kolla runt och se vad ni andra bloggare har skrivit för citat!

torsdag 5 augusti 2010

Spotify premium gratis

Är det fler än jag som inte har spotify än? I så fall kan man få det gratis här. Premium varianten; utan reklam. Men man får svara på en enkät samt bjuda in 6 personer som även de får svara på enkäten. Först då får man Spotify Premium.

Jag har precis gjort enkäten, och den var lätt. Bara kryssa i-frågor. Mycket reklam; om man vill ha det ena eller andra erbjudandet. Jag tackade nej på allt.. Lite bökigt, men jag tänker att det är värt det om man senare får spotify gratis. Utan reklamavbrott!

Om ni vill göra detta, gå in på http://www.gratispremium.com/?ref=117853

Många tack om ni hjälper mig med detta! Plus att ni får Spotify Premium gratis själva också...

onsdag 4 augusti 2010

Kan inte läsa

Jag såg precis ett program på tvåan som heter Kan inte läsa. Det är en brittisk dokumentär som handlar om vuxna som inte kan läsa. Och då menar jag ingenting. Någon av dem kan se att det står 'the' eller 'and' men de flesta kan inga bokstäver alls. Det hela känns väldigt sorgligt. Det ÄR sorgligt. För det är inte det att de struntat i skolan, de har verkligen försökt, men det går liksom inte... De är så passionerade vad gäller böcker och läsande och de känner att de missar massor. De vill kunna. En kille på 28 berättar att han suttit i klassrummet på alla lektioner, han har aldrig skolkat eller struntat i skolan. Han ville lära sig läsa, men när han inte kunde uppgiften läraren gav ut till klassen fick han en meninglös uppgift som han inte lärde sig någonting på, som ingen skulle lära sig någonting på. Ingen gav honom chansen. Han satt på slutproven och ville göra dom, han satt hela tiden ut, men han kunde inte svara på någon av frågorna för han kunde inte läsa någonting av vad som stod i testen.

Det är en kvinna, hon vill verkligen kunna läsa. Hon har böcker hemma som hon går och känner på och bläddrar i och drömmer om att hon en dag ska kunna läsa. Hon tycker att mönstrena i Shakespeares böcker är fina och önskar så starkt att hon en dag ska kunna läsa honom och alla sina andra böcker. Ingen mer eller mindre än någon annan. Hon vill läsa alla.

Det är en scen när en kvinna går till affären och kan läsa att det står 'ham' på pålägget och 'mars' på chokladbiten, och hon blir så glad. Man ser hur glad hon är och att hon känner sig stolt att hon kan klara av att läsa själv. Hon är 58 år och fick aldrig någon chans när hon var ung och gick i skolan. Lärarna visste väl inte vad de skulle göra.

Det är en scen när två av damerna står på toaletten och pratar. En av dem berättar så stolt att hon inte bara har läst en mening, hon har faktiskt läst en hel bok! Hon läste en barnbok på biblioteket. Hon är så glad och stolt, och jag erkänner, jag fick en tår eller två i ögat...

Jag blev starkt berörd av dessa människor. Och läraren de har är passionerad och är beredd att göra vad helst han kan för att hjälpa var och en av dem. Det här är första delen av tre, och om du har möjlighet tycker jag att du ska kolla på den här lilla dokumentärserien.

Jag vet inte hur mitt liv skulle se ut om jag inte kunde läsa. Inte bara böcker skulle försvinna. Ingen dator, inget textat på tv, inga tidningsrubriker, inga etiketter på matprodukter, ingen tv-tablå, inga sms, inga instruktionsmanualer. Ingenting. Hemskt. Vad skulle man göra på dagarna?

Vad läser du?

Idag sitter jag fortfarande här hemma med tandvärk efter mitt besök hos käkkirurgen i måndags, så idag blir det till att vara hemma och fortsätta läsa i Benrangel av Stephen King. En underbar bok. Vad läser du?

måndag 2 augusti 2010

Bokprat hos tandläkaren

Idag var jag hos käkkirurgen. Jag hade fått vänta i rummet ett tag så att några mediciner skulle börja verka. Vad gör man? Jag tog självklart fram min bok som alltid finns nära till hands. Just nu läser jag Benrangel av Stephen King. Läkaren kommer in, han är i 40-årsåldern kanske, och säger: Åhh, läser du Stephen King? Det gjorde jag mycket för några år sedan. Är den bra? Jag svarar att jag tycker den är jättebra och verkar vara en hans bättre böcker. Speciellt om man bortser från hans tidigaste verk. 'Klassikerna'. Då måste jag läsa den! svarade han och så letade han rätt på papper och penna och skrev ner titeln. Alltid lika roligt att inspirera någon till att läsa en bra bok :)

söndag 1 augusti 2010

Det blev en silvermedalj!

Emma Green var otroligt stark ikväll! Jag är så imponerad. Hon hoppade sitt livs final. Slog sitt personliga rekord två gånger. Två! Hon hoppade 2.01 och det gjorde så hon vann silvermedaljen i EM i Barcelona. Stort grattis till Emma! Och tack för en trevlig kväll :)

Jag vann!!

Jag är så glad. Jag som aldrig brukar vinna, och den här gången ville jag verkligen vinna. Inte bara för vinnandets skull, utan främst för de fina böcker jag kommer få :)

Jag vann skräckpaketet hos En bokcirkel för alla som Karin lottade ut. I det ingår Människohamn av John Ajvide Lindqvist och En mörkrädd pojke av Justin Evans. Två böcker jag ser fram emot att läsa och skriva om här på bloggen.

Tack Karin!!