tisdag 31 maj 2011

Bland blommor och blad

Idag sitter jag ute på balkongen och läser.

Supermysigt!

måndag 30 maj 2011

En dåre fri - Beate Grimsrud

"Enda skillnaden mellan mig och en galen är att jag inte är galen."
              -sid 385, En dåre fri, Beate Grimsrud

En dåre fri handlar om Eli. Eli hör röster av olika personer inne i sitt huvud. Alla dessa röster är killröster. Eli är författare. Eli kämpar med sin psykiska hälsa och vi får följa henne på vägen genom psykoser, inläggningar, tvångsinläggningar och allt annat som hör sjukdomen och vardagen till.

Jag har aldrig läst någon liknande bok. Den här boken är en av de bästa jag har läst. Om vi pratar böcker om psykisk ohälsa är den lätt (!) den bästa boken jag läst. Den kryper under skinnet på mig. Jag känner alla upp- och nergångar tillsammans med Eli. Jag mår dåligt när hon mår dåligt. Jag mår bra när hon mår bra. Det var länge sedan jag läste en bok där jag blev så känslomässigt involverad som jag blev under läsningen av En dåre fri. Man får se psykisk ohälsa inifrån. Det är otroligt gripande.

En dåre fri har vunnit Sveriges radios romanpris 2011 och Norska kritikerpriset 2011. Den är nominerad till Bragepriset 2010 och är nominerad av både (!) Sverige och Norge till Nordiska rådets litteraturpris 2011.

Jag förstår hur det kommer sig. Den här boken är värd alla priser den kan få, men framför allt är den värd alla läsare den kan få.

Läs även Böcker, böcker, böckers recension här.

söndag 29 maj 2011

Bättre sent än aldrig

I förra veckan handlade jag dessa sex pocketböcker. I och med att jag köpte en present samtidigt med några gemensamma nämnare som mitt inköp kunde jag inte skriva om mitt inköp. Men nu har lillasyster fått sin present och jag tänkte skriva lite här om böckerna jag köpte:


Den röda grevinnan - Yvonne Hirdman Jag har läst många, många, många fina recensioner om den här boken, inte minst i bokbloggsvärlden, och vem är jag att stå emot trycket?

Och världen skälvde - Ayn Rand Har inte läst något av Ayn Rand, men hört många röster som hyllar och höjer. Jag är således väldigt nyfiken.

Främlingen i huset - Sarah Waters Finns det en författare som är mer hyllad just nu i bokbloggsvärlden? Ingen jag kan komma på. När jag såg denna (även om jag inte läst något av henne tidigare) var jag tvungen att ha den!

Lilla himlafågel - Joyce Carol Oates JCO är alltid JCO och jag funderar på om mitt nästa lilla bokprojekt ska bli att skaffa ALLA hennes böcker. Jag tror jag hade gillat att ha dom. Ju mer jag tänker på det, desto bättre låter det...

Fångad av hakkorset - Bruno Manz Köpte den här i present och blev själv nyfiken på den. Jag tycker det är otroligt vågat att gå ut med en sådan här bok!

Obeslut - Benjamin Kunkel Har väntat på att den här boken ska komma på pocket. Jag vet inte var jag hört om den, eller om jag hittade den någonstans i någon boklista, men den har legat på min önskelista på bokus ett tag nu.

lördag 28 maj 2011

Why, oh, why?

Jag köpte hem The Help för några veckor sedan och var så sugen på den. Jag inte kunde få hem den tillräckligt snabbt. Men nu, har jag läst den? Inte än... Varför blir det så?

(För det kan jag ju säga, det är varken första eller sista gången det händer...)

torsdag 26 maj 2011

Varje röst räknas

Vem gillar väl inte en underdog!? Speciellt när underdogen är en charmant, knivskarp, intelligent bloggare.

Lite konstigt att hon är underdog, hon är ju ändå en av våra största och framförallt BÄSTA bloggare...

Lägg din röst på Kafka på jobbet till priset Forma Books Blog Award.

Det är hon väl värd!

(Inget ont om En bokcirkel för alla eller Bokhora, jag älskar dom bloggarna också, men de är så stora, och så gillar jag att det bara är en person (Åsa) som bloggar på Kafka på jobbet.)

Twitter. Japp! JAG har skaffat twitter!

Jag vet inte vilken sida jag vaknade på idag eller riktigt hur tankegången gick (jag var ju knappt vaken) men från och med i morse har jag ett twitterkonto! Jag heter PahittadeNojen och har precis fått upp min bloggbild där, den fick beskäras en hel del men ni ska nog känna nog igen den...

Jag har hittat några bokbloggare på twitter vilket är roligt. Tipsa mig gärna om just ditt twitterkonto (eller blogg för den delen) så jag hittar dit.

Sedan får ni gärna tipsa mig om vilka författare/kändisar/roliga människor/intressanta människor som är roligt att följa.

onsdag 25 maj 2011

"Håll till godo" eller "Nu vet ni var ni hittar mig i sommar"

Jag har ju i veckan skrubbat både balkongen och lägenheten och planterat fina blommor på balkongen. Detta har välkomnats med regn till och från och blåst hela dagen. Har inte suttit alls länge på balkongen idag, tyvärr.

Jag förstår att ni måste vara nyfikna och håller på att spricka av nyfikenhet där hemma i sofforna nu, så jag tänkte bjuda på en liten bild av resultatet (och om ni tittar efter ser ni även vilken bok jag håller på att läsa i):


Det syns lite dåligt, men blomman i hörnet och den i den lilla krukan är skarpt rosa blommor, och i den avlånga en skarpt röd blomma. De andra blommorna som inte syns på bilden är vita, röda, mörkt lila och ljusrosa och ljuslila. Jag är väldigt nöjd faktiskt. Det blev himla mysigt. Jag gillar den här tiden på året. Nej fel, jag ÄLSKAR den här tiden på året. Nu och hösten är helt klart de bästa tiderna!

Vårstäd, check!

När jag ändå hade framme alla städgrejer efter att ha skrubbat rent på balkongen passade jag på att ta ett riktigt vårstäd igår. Inget läsande har skett här på två dagar, men nu är varje kvadratcentimeter ren här hemma. Så skönt! Jag planterade även blommorna på min balkong igår. Vilken känsla det var att gå upp i morse och veta att allt är skinande rent och det är fina blommor på balkongen. När det nu även luktar kaffe är dagen gjord, och idag ska jag nog kunna klämma in en lästimma eller två också :)

tisdag 24 maj 2011

Bara finliret kvar

Igår tilldelades all tid och ork jag hade till att göra i ordning på balkongen. Jag skrubbade och tvättade och skurade och putsade. Puh! Allt är nu skinande rent :)

På kvällen var jag sedan och köpte en massa fina blommor som jag ännu inte hunnit plantera och ett par nya blomlådor. Så det får bli dagens projekt. Att göra de sista, roligaste detaljerna på balkongen. Plantera, pynta och göra det allmänt mysigt.

Tänk i eftermiddag, då kan jag sitta där ute med en bok och en kopp kaffe och känna mig nöjd...

måndag 23 maj 2011

Rött + Rosa = Sommaren 2011

Det är inte sommar på riktigt förrens man har gjort i ordning balkongen. Att ha en massa blommor runt sig och en fin duk, så kan jag sitta där sedan i timmar med kaffe och en bok. Så mysigt.

En duk inhandlades igår. Den går i klar rosa och vitt, så i år blir färgtemat på balkongen stark rosa och rött tänkte jag. I eftermiddag ska jag åka och köpa blommorna. Jag längtar!

fredag 20 maj 2011

Idag fortsätter jag att läsa...

...i den annorlunda, underbara, sorgliga, gripande och fantastiska 
En dåre fri av Beate Grimsrud.



The summer without men - Siri Hustvedt

Mias man säger efter trettio års äktenskap att han vill ha en paus. Inte göra slut, han vill ha en paus. Han vill väl gardera sig för möjligheten att han kanske kommer ångra sig och vill komma tillbaka. Han har nämligen träffat någon annan. För Mia kommer det här som en blixt från en klar himmel och hon blir tokig och inlagd på psyket ett tag. Efter det flyttar hon över sommaren in i ett hyrt hus i samma stad som hennes mamma bor i. Hon tänker där över sitt liv och relationer och funderar över hur HON vill ha saker.

"A book is a collaboration between the one who reads and what is read and, at its best, that coming together is a love story like any other."      -s.175

Det här citatet är fint tycker jag och jag reagerade och läste det flera gånger när jag kom till det stället i boken. När jag sedan stängde igen boken, denna min första bok av Siri Hustvedt, kunde jag inte komma på ett mer passande citat till att förklara min läsupplevese på. Språket är fantastiskt. Så hon skriver Hustvedt! Berättelsen är gripande. Man får lära känna många fina personer. Jag vill aldrig att det ska ta slut. Vilken tur att jag har fler böcker framför mig av denna underbaar författare!

Dags att vakna!!

Okej, bloggen har nu fått lite välbehövlig vila, men nu är det minsann dags att vakna till och gå upp. Idag kommer ni till exempel få reda på viken bok jag läser och vad jag tyckte om min första bok av Siri Hustvedt. Spännande va!?

Idag kommer bli en lugn dag med läsande och bloggande på schemat för mig. Vad gör du denna fredag?

måndag 16 maj 2011

Måndag morgon

Borta bra...



 ...men hemma bäst


(Sagt med en god portion av ironi.)
(Fast det är rätt skönt att vara hemma igen.)

Efter en intensiv (men en alldeles, alldeles UNDERBAR) vecka på kusten är jag nu hemma igen. Jag trodde jag skulle få tid till att läsa där borta. Helt fel. Jag har nog läst trettio sidor på hela veckan. Men jag har ju köpt några nya böcker som det ska bli intressant att läsa. Nu när jag kommit hem är jag så lässugen så jag spricker. Igår kväll blev det inte mycket lästid eftersom det var VM-final i hockeyn. Sverige-Finland. Synd bara att Finland vann. 6-1. Aj, den sved!

Men idag, idag blir nog en fin dag. Jag ska nu sätta på en stor kanna kaffe och så ska jag sätta mig och läsa, läsa, läsa. Sedan ska jag sätta mig och läsa ala era blogginlägg jag inte hunnit läsa i veckan. I google reader har jag 947 olästa inlägg. Det ska bli spännande att se vad ni läst och gjort i veckan. En måndagsmorgon när den är som bäst!

torsdag 12 maj 2011

SÖKES: En etta med kök och balkong, gärna med havsutsikt

Tydligen är det inte nog med att det finns böcker att köpa på västkusten, nej, här FÅR man tydligen böcker utan någon speciell anledning. Det är varken min födelsedag eller julafton ju... Jag tror jag tar och flyttar hit ;)


Jag har sett en intervju med Ingrid Betancourt som var väldigt gripande och jag har hört mycket gott om boken. Vad jag tycker om den får vi se om några dagar...

onsdag 11 maj 2011

Bevisföremål A

Jag kan nu konstatera att det är sant
Man kan alltså köpa böcker på västkusten också.


Bodil Malmsten - Kom och hälsa på mig om tusen år
Anne B. Ragde - Arseniktornet
Beate Grimsrud - En dåre fri
Andrew Taylor - Det blödande hjärtat

Nu är det bara den där lilla lilla detaljen, den minimala bagatellen som kallas lästid som saknas.
Men jag har stora förhoppningar för morgondagen.
Då kommer jag nämligen få några timmar för mig själv, och när katten själv får välja, 
ja, då blir det böcker, böcker, böcker!

måndag 9 maj 2011

Change of scenery

Idag åker jag till västkusten, och jag kommer vara där hela veckan. Jag hoppas den har förberett med fint väder hela veckan, det skulle passa perfekt med en vecka med sol. Kommer nog gå runt med min kamera en del och ta lite kort, det är alltid lika kul! Jag räknar också med att läsa en del och dricka mycket kaffe. Helst ute i solen. Mmm...

Ni kan känna er lugna, datorn får hänga med så jag kommer (troligtvis) blogga som vanligt :)

Det har varit lite svårt att välja böcker som jag ska ha med mig den här gången. Jag vet inte varför, men jag vet inte riktigt vad jag kommer vara sugen på. Just nu läser jag på de sista 50 sidorna i The summer without men av Hustvedt och den är så otroligt bra så jag känner inte för någon annan bok just nu. Men jag har packat ner några stycken och skulle dom kännas fel senare så finns det ju faktiskt böcker att köpa på västkusten också har jag hört!

söndag 8 maj 2011

Presidentfruars självbiografier. Visst låter det lockande!?

Jag läste precis den här recensionen om biografin Spoken from the heart av Laura Bush på bloggen Snowflakes in rain, och den gjorde mig otroligt nyfiken på boken och Laura Bush, men det började också klia i fingrarna att ta upp Presidentens hustru av Curtis Sittenfeldt som jag inte läst än (är nog sist med det i bokbloggs-Sverige skulle jag tro...).

Jag har insett att jag läst väldigt få biografier om/av amerikanska presidenter och om/av presidenternas fruar. Det här vill jag ändra  på då jag är väldigt intresserad av politik och nyfiken på fenomenet presidenter och ÄNNU MER nyfiken på fenomenet presidentfruar, och då verkar det ju bara dumt nu när man tänker på det att jag inte läst nästan någon biografi (helst självbiografi) i ämnet.

Jag har Hillary Rodham Clintons Levande historia, som jag köpte när den kom ut, men jag har av någon anledning inte kommit mig för att läsa den än. Efter att jag sett och älskat mini-serien The Kennedys som svt visat nu i vår är jag väldigt nyfiken på hela den familjen, men framför allt Jacqueline Kennedy Onassis. Jag har också Barack Obamas Min far hade en dröm. Även den oläst tyvärr. (Precis när jag köpt den fick jag höra av en person som höll på att läsa den att den var seg. Vi brukar nödvändigtvis inte ha samma boksmak, men det bet ändå på mig och jag har inte tagit upp den än...)

Så nu ber jag är på mina bara ben, har ni några bra boktips till mig i ämnet? Är det någon bok man bara inte får missa? Finns det fällor man ska undvika? Kanske något speciellt bottennapp? Snälla, hjälp!

torsdag 5 maj 2011

Rec.ex. och böcker om böcker

Det kom en avi till mig igår som sa att jag kunde hämta ut ett paket. Jag läste runt på lite olika bloggar och började ana vad det innehöll. Mycket riktigt. Idag när jag öppnade paketet fanns där Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom.


Jag har ett bra tag nu varit mer sugen än vanligtvis på att läsa om böcker och läsning. Ett ämne jag inte tröttnar på vare sig i böcker eller verkligheten, och de böcker med det här temat jag har läst det senaste året eller så har varit riktigt bra och lockat mig och förfört mig. Jag tror det började då jag läste och gillade Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón. Känslan förstärktes när jag sedan läste och gillade Alan Bennetts Drottningen vänder blad. Och nu är det dags för Fallet med de försvunna böckerna. Hoppas den är lika bra som den verkar!

Har du några boktips till mig om bra böcker som handlar om böcker och/eller läsning?

onsdag 4 maj 2011

Auto da Fay - Fay Weldon

Dags att bekänna. Jag gillar att läsa självbiografier. Eller jag vill i alla fall tro det. Jag brukar inte komma så mycket längre en till delen "Min mormor föddes 1878 en grå torsdags morgon i början av april i den lilla by som..." som ofta gärna ältas i många mååånga sidor. Zzzz... Men den här självbiografin är inte som andra självbiografier. Den här självbiografin börjar så här:

 "Jag längtar efter domedagen när intrigerna i våra liv prydligt kommer att knytas samman och alla gåtor får sin förklaring och vi förstår hur det hela hängde ihop."

Underbart! Så ska det se ut!

Fay Weldon skriver om sina äldre släktingar också, men det är bara intressant att läsa då både hon och hennes familj har en intressant och händelserik historia. Weldon skriver inte så mycket om sitt vuxna liv, det mesta handlar om hennes barndom, uppväxt och unga vuxenliv. Det här är ingen självbiografi som är uppbyggd på datum, hon skriver mer utifrån tankar och känslor. Jag är mycket förtjust i det skrivsättet, och jag hade svårt att sluta läsa boken. Ibland (IBLAND) kan jag sakna lite mer beskrivningar och detaljer av vad som hänt, men för det mesta är jag mycket nöjd.

rec.ex.
Hon skriver på flera ställen efter att hon beskrivit någonting att "det var av det här jag fick inspiration att skriva den eller den romanen" eller "det var det här jag skrev om i den eller den novellen". Det här gör mig grymt nyfiken på en del av hennes andra verk, då jag hittills bara läst En hondjävuls liv och lustar tidigare. (Du kan läsa vad jag tyckte om den här.) Även om jag nu inte hade läst de böcker hon syftade på så stillades en nyfikenhet hos mig. Jag tycker att det alltid är intressant att få reda på var författare får sin inspiration ifrån, och vad som är taget från  verkligheten och vad som är ren fiktion. (Jag önskar att alla författare jag gillar kom ut med en bok där de berättade om det.)

Det känns som om jag vill läsa mycket mer av Fay Weldon och om Fay Weldon. Hon verkar vara en stark, intressant och imponerande kvinna som har varit med om väldigt mycket, och hon vet hur man skriver. En oemotståndlig kombination!

Idag läser jag...

...den F-A-N-T-A-S-T-I-S-K-A, U-N-D-E-R-B-A-R-A boken The summer without men av Siri Hustvedt. Den är helt otroligt bra. Det är min första bok av Hustvedt och nu är jag kär inte bara i hennes mans författarskap, utan även i hennes.

Har du läst både Hustvedt och Auster? Gillar du också båda?

Vad läser du idag, denna onsdag?

tisdag 3 maj 2011

Snömannen - Jo Nesbø

Det försvinner kvinnor i Oslo. Man hittar inget blod och inte många spår att gå på. Norge konfronteras här för första gången med en seriemördare. Harry Hole och hans kolleger i den norska polisen går givetvis på jakt. En spännande sådan dessutom.

Jag har ännu inte läst en Jo Nesbø-deckare som jag blivit besviken av. Han levererar varje gång. Det är en underbar blandning av spänning, mord, polisarbete, personliga relationer och tankar, med flera sköna vändningar i handlingen. Lovely! Jag kan inte annat än att älska. Jag har inget ont att säga. Det här är helt enkelt en riktigt bra deckare!

söndag 1 maj 2011

Efter lugnet kommer....mindre lugn?

Det har varit väldigt lugnt här på bloggen i veckan. Jag har varit ute mycket, läst en hel del och slappat framför tvn på kvällarna. Det behövs det också ibland. Jag har saknat att skriva här och framför allt att läsa det ni andra skriver i era bloggar och att diskutera med er. Så nu ser jag med spänning fram emot att se vad ni har haft för er och vad ni har läst i veckan.


Det har väl inte undgått någon att våren är här på riktigt!? Det är vitsippor överallt ute. Överallt! Så fint.