lördag 26 juni 2010

Tio små negerpojkar - Agatha Christie

Mellan studierna har jag tagit mig tid att läsa denna utmärkta lilla bok. Det är första boken jag läser av Agatha Christie, och jag fick mersmak! Boken jag har har jag köpt på ett antikvariat och är tryckt 1969. Det är en klassisk berättelse som återkommer idag i en mängd filmer och tv-serier bl.a. Tio personer som inte känner varandra blir inbjudna till en ö och en efter en blir de mördade. Mördaren är en av de tio, men vem? Dessutom följer morden en barnramsa:

"Tio små negerpojkar åt supé i Rio.
En satte i halsen, och så blev det bara nio.

Nio små negerpojkar sovo utan måtta.
En sov över sig, och så blev det bara åtta."

Och så fortsätter det.

Detta var en trevlig liten bok att läsa så här i början på sommaren. Eller, trevlig... Men en gåta som man försöker lista ut, och man kan inte sluta läsa tills man vet hur berättelsen slutar.

fredag 25 juni 2010

Midsommarafton

Idag har varit en lugn skön dag. Vädret har varit fint, så vi har varit en hel del ute. Jag var hemma hos min pappa, och hans sambo. På förmiddagen gick pappa och jag ut på en liten promenad då vi också plockade med oss en blomsterbukett. Vi siktade in oss på sju olika sorters blommor, men det blev nog nio eller tio. Sedan var det en riktig midsommarlunch med sill och färskpotatis (årets första för mig) och en liten nubbe. Till fikat hade han bakat en jordgubbstårta helt från början. Jättegod med massa jordgubbar som sig bör. Vi satt ute, pratade, läste, diskuterade vm. Riktigt mysigt. Sedan åkte jag hem och då kollade jag på fotboll. Portugal-Brasilien. En mållös match. 0-0. Ikväll blir det mer fotboll. Spanien-Chile.

torsdag 24 juni 2010

VM

Oj, vilken dag. Då var både Frankrike och Italien ute ur fotbolls-vm. De två nationerna som i förra vm deltog i finalen. Jag trodde det skulle gå lite bättre för dessa lag (i alla fall för Italien) men det är inga lag som är några favoriter. Imorgon spelas en match som jag bara SKA se, spelar ingen roll att det är midsommarafton. Portugal-Brasilien.

Plugglampan är tänd

Nu är det mest att studera som gäller. Jag läser en sociologikurs med inriktning på populärkultur i sommar på halvfart och distans. Jag är nu där att jag ska välja en populärkulturell yttring som jag ska analysera. Jag är inne på att välja ett avsnitt ur någon tv-serie. Det är intressant att läsa om det här. Man ser populärkulturen med lite andra ögon. Redan. Just nu läser jag Simon Lindgrens bok Populärkultur - teorier, metoder och analyser.

Jag varvar studierna med lite fotbolls-vm och ett och annat avsnitt ur vita huset. Plus att jag försöker komma ut lite i solen. Jag har dock lite svårt att koncentrera mig på kurslitteraturen utomhus, jag blir lätt distraherad av en massa andra saker och människor då :) Men imon är det midsommarafton och då ska jag vara ute om vädret tillåter...

lördag 19 juni 2010

Film igen... och lite tv...

Sommarkursen jag går på distans har börjat, och likaså har mitt pluggande. Jag läser lite skönlitteratur också, men det blir mest fotboll och film när jag inte pluggar...

Inatt på tv gick filmen Saw som är regisserad av James Wan. Varför har jag inte sett den filmen förut? En väldigt spännande film med ett slut som i alla fall inte jag såg komma... Inatt visar de Saw II, och jag kommer då sitta klistrad!

Filmerna är en skön avbrytning till allt bröllop som visats hela hela dagen på tv på två (TVÅ!!!) kanaler. Men jag måste säga att jag sett lite av vigseln och Kronprinsessan var väldigt vacker, hennes klänning var fantastisk och de båda såg så kära så kära ut!!

Häromdagen såg jag Quentin Tarantinos The Inglourious Basterds. Vilket mästerverk! Tarantino är en abslout favorit jag har och jag köpte självklart denna film när den kom ut, men det har inte blivit att jag sett den förrän nu. Filmen utspelar sig under andra världskriget, Brad Pitt och den otroligt vackra Mélanie Laurent har huvudrollerna. En av de bästa filmer jag sett på länge (såsom det brukar vara med Tarantinos filmer). Älskar stämningen i filmen och handlingen och musiken och dialogerna och skådespelarna och.... Ja, jag älskar hela filmen helt enkelt!!

(En roll spelades av ingen mindre än B.J. Novak. Han arbetar med den hysteriskt roliga tv-serien The Office, där han också skådespelar (den amerikanska versionen).)

torsdag 17 juni 2010

Film, film och film

De senaste dagarna har det varit mycket filmtittande här hemma.

Jag började med Sam Mendes film American beauty som tog hem fem Oscars. Jag såg den när den var ganska ny, och vill minnas att jag inte tyckte om den, men i och med att en Oscar var för bästa film ville jag ge den en chans till. Och det är jag glad att jag gjorde! Den handlar om det gifta medelåldersparet Lester (Kevin Spacey) och Carolyns (Annette Bening) liv i förorten. Ett äktenskap som har blivit slentrianmässigt och en tonårsdotter som de inser att de inte längre känner. Filmen är tragisk, rolig och helt klart sevärd.

Nästa film blev belönad med en Oscar för bästa skådespelerska. Kate Winslet var det som tog hem den, och vilken roll hon gör! Hon är otroligt skicklig hela filmen igenom. Helt fantastisk! The Reader heter filmen och är regisserad av Stephen Daldry. David Kross spelar den unge Michael Berg (även han gör en finfin insats!) och Ralph Fiennes spelar den äldre Michael Berg. En sommar när Michael är 15 år har han en het, passionerad romans med den dubbelt så gamla Hanna (Kate Winslet). En dag har hon försvunnit utan ett ord. Några år senare kommer hon in i hans liv igen under helt andra omständigheter. Mer vill jag inte säga... Förutom att det här är en väldigt, väldigt bra film som helt klart får högsta betyg!

Till slut såg jag Noah Baumbachs film Margot at the wedding. I huvudrollerna ser vi Nicole Kidman, Jennifer Jason Leigh och Jack Black. Återigen, fantastiskt skådespeleri. Och vilken film. Den handlar om Margot (Nicole Kidman) som med sin son åker till sin syster för att gå på hennes bröllop. Systrarna har inte ett helt okomplicerat förhållande och det här berättas så fint. En film när man skrattar en hel del men samtidigt sitter med en liten klump i magen. Högsta betyg på den här filmen också...

tisdag 15 juni 2010

Mystic River

För några år sedan läste jag Dennis Lehanes bok Rött regn, och jag tycker hittills det är den bästa bok jag läst av honom (har även läst Svart nåd, Patient 67 och Ingenting är heligt).

Filmen som baseras på Rött regn heter Mystic river och är regisserad av ingen mindre är Clint Eastwood. De stora rollerna spelas av Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon, Laurence Fishburne, Marcia Gay Harden och Laura Linney. Ingen dålig samling och de gör alla ett strålande jobb.

Jag såg filmen häromdan och tyckte den var helt okej, men har man läst boken tillägger inte filmen någonting. Det var som en sämre version av boken. Men det var som sagt väldigt bra skådespelare, och jag tycker det är lite kul att se filmer som gjorts av böcker efter att jag läst boken för att se någon annans tolkning, se det i andra bilder, se hur man förändrar vissa saker för att det ska passa in bättre i det formatet (ibland till det bättre och ibland till det sämre). Den här filmen är inte bortkastad tid, den är sevärd, men det finns bättre filmer där ute...

måndag 14 juni 2010

Bokpaket från rean

Idag kom ett bokpaket hem till mig som innehöll delar av min sommarläsning. (cdon hade en väldigt bra rea!) Nu är det dags att prova på att läsa några vampyrböcker. Jag har inte läst några vampyrböcker som jag kan komma på, och jag tänkte att det blir nog perfekt sommarläsning att läsa några av böckerna och se vad alla snackar om :)

Så här såg bokpaketet ut:

Död tillls mörkret faller - Charlaine Harris
Levande död i Dallas - Charlaine Harris
Klubb död - Charlaine Harris
The Bell Jar - Sylvia Plath
Tidresenärens hustru - Audrey Niffenegger
Kyssa sammet - Sarah Waters
Baby Jane - Sofi Oksanen
Om jag kunde drömma - Stephenie Meyer

Det verkar väldigt lovande tycker jag!

fredag 11 juni 2010

Paket på posten

Idag har det varit fest för att fira studenten till en familjemedlem. Det var väldigt trevligt och god mat. När jag kom hem låg ett bokpaket och väntade i brevlådan. Fatta eld av Suzanne Collins, Vilda gröna ögon av Joyce Carol Oates och Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón.

Idag är även dagen då fotbolls-vm i Sydafrika börjar och det ser jag verkligen fram emot! Nu blir det några veckor med fotboll fotboll fotboll!!

21 grams

Igår såg jag filmen 21 grams för första gången. Det är en film av Alejandro González Iñárritu med bland andra Sean Penn, Naomi Watts och Benicio Del Toro. Den är så bra. Den rör sig fram och tillbaka i tiden, så i början hänger man inte riktigt med hur allt hänger ihop och vad som har hänt, men ju längre filmen pågår desto mer förstår man. Den är snyggt gjord och åh så sorglig. Skådespelarna är strålande och berättelsen är fängslande. Jag förstår inte varför det tog mig så lång tid innan jag såg den...

torsdag 10 juni 2010

Paket på posten

Igår fick jag hem ett paket med filmer jag beställt.

American beauty, Zodiac och The reader. Jag har sett American beauty tidigare, men det var länge sedan och jag kommer inte ihåg något alls... De andra två har jag inte sett än.

Jag fick även hem Studio 60 on the Sunset Strip. En serie jag har velat se sedan jag först hörde talas om den, men det var först nu jag tyckte att priset var skäligt. Det är en serie av Aaron Sorkin, och det känns som ett måste att se den i och med att jag dyrkar Vita huset. Den serien är absolut på en av topplaceringarna på min lista över de bästa tv-serierna någonsin. Jag håller på att titta igenom den nu och är inne på början av säsong 4. Älskar varje sekund!

tisdag 8 juni 2010

Hungerspelen - Suzanne Collins

Den här boken är helt fantastisk! Jag vill inte avslöja vad som händer i den, men så här står det på baksidan:

"Det är årets största tevehändelse. Allt direktsänds. 24 utvalda ungdomar stylas, intervjuas, tränas och får möjlighet att locka till sig sponsorer innan de släpps ut på arenan. Spelens utgång: Den som överlever får åka hem..."

Berättarpersonen i boken är flickan Katniss som blir en av de två deltagare som åker från distrikt 12. Landet består av 12 distrikt och varje distrikt skickar en flicka och en pojke.

Collins skriver väldigt fängslande, det går helt enkelt inte att sluta läsa. Detta är första delen av en trilogi och det absolut första jag gjorde när jag läst ut boken var att beställa den andra delen Fatta eld. Åh, jag vill läsa NU!!

söndag 6 juni 2010

Sköna söndag

Idag var det först en snabb lunch hemma hos mamma med några medlemmar ur familjen, sedan åkte jag och mamma och köpte blommor till våra balkonger. Jag köpte ganska många, plus några krukor. Färgtemat på blommorna blev i år rosa i olika nyanser med lite inslag av vita, en lila och en som jag tror har röda blommor, plus en solros (älskar solrosor) och en tomatplanta med små plommontomater. Så sedan var det bara att bege sig hem och plantera dom i sina krukor, och det blev så mysigt! Jag sitter gärna och ofta och länge ute på balkongen och läser och dricker kaffe och därför känns det bra att ha fått i ordning det lite därute idag. Jag rengjorde även balkongen och tvättade fönstrena så nu är det så fint och fridfullt.

Eftermiddagen gick i tennisens tecken. Final i Franska öppna Söderling-Nadal. Söderling förlorade tyvärr med 3-0 i set, men han har ändå varit grym hela turneringen. Så som Nadal spelade idag, då går det bara inte att slå honom. Han var övernaturlig. Var överallt på banan. Tog allt. Han har inte förlorat ett enda set i hela turneringen, så all heder åt honom, men nästa år då får han se upp :)

Nu är jag så trött så trött så det blir att lägga mig ner och kolla på något eller några avsnitt av Vita huset samtidigt som jag äter en melonsallad jag gjort tidigare. Mums!

fredag 4 juni 2010

Lunch vid vattnet

Idag känns det som om sommaren verkligen är här. Jag och mina två systrar köpte med oss lunch och satt vid vätterstranden och åt på en bänk i solen. Sol, vatten, en god sallad och lite tjejsnack. Riktigt mysigt. Jag passade också på att titta in på röda korset där jag hittade tre böcker som fick följa med hem.

Midnattsbarnen av Salman Rushdie
Ljusets ängel av Joyce Carol Oates
Klassen av Erich Segal

De gick på 30 kronor tillsammans så det kändes överkomligt :) Nu blir det nog till att sätta sig på balkongen och läsa lite med en kopp kaffe.

torsdag 3 juni 2010

En smak av vin - Joanne Harris

Det här är den första boken jag läser av Joanne Harris och jag älskade bokens början (kanske för att jag kände igen fenomenet!?). Så här skriver hon:

"Vin talar, det kan vem som helst intyga. Oraklet i gathörnet, den objudne gästen på bröllopsfesten, den helige dåren. Vin buktalar. Det har miljoner röster. Det lossar tungans band, lockar fram hemligheter man aldrig tänkt berätta, hemligheter man inte ens kände till. Det ropar, gormar, viskar. Det berättar om stora planer, tragiska kärlekar och fruktansvärda svek. Det vrålar av skratt. Det skrockar tyst för sig självt. Det gråter inför sin egen spegelbild. Det återuppväcker för länge sedan svunna somrar och minnen som helst skulle glömmas. Varje flaska är en fläkt från andra tider, andra platser, varje flaska - från en enkel Liebfraumilch till en vördnadsbjudande Veuve Clicquot - är ett ödmjukt mirakel. Vardagsmagi, hade Joe kallat det. Förvandlingen från det vardagliga till det som drömmar vävs av. Lekmannaalkemi."

Efter det här stycket tappar boken mitt intresse. Boken handlar om Jay som inte känner sig tillfreds med sitt liv och en dag köper ett hus i en liten by i Frankrike, lämnar utan vidare sitt liv i England, inklusive sin flickvän. I tonåren umgicks han på somrarna med Joe, en gammal gruvarbetare som levde för sin trädgård där han odlade alla möjliga sorters bär, frukter, potatis m.m. En dag är Joe bara inte där längre vilket har satt sina spår i Jay. Boken varvar mellan hans ungdom och nutid och jag är måttligt intresserad. Visst, boken ger en viss mysig stämning, men jag är inte intresserad av vad som kommer att hända. Jag funderade på att lägga ifrån mig boken och sluta läsa, men jag har lite svårt för det, så jag fortsatte. Det är jag i det här fallet glad för. De sista 50-60 sidorna var väldigt bra men samtidigt blir jag lite irriterad. Varför kunde inte hela boken vara i den stilen? Den är inte urkass, men inget speciell heller. Det finns bättre böcker där ute.

Precious - Sapphire

Precious är en flicka på 16 år som bor i Harlem. Hon har misshandlats fysiskt och sexuellt av både sin mamma och pappa. När hon är 16 år har hon redan fått två barn som hennes egen pappa är pappa till. Hon kan varken läsa eller skriva, men hon gillar skolan. Så en dag får hon börja på vad hon kallar en 'alternativ' skola. En skola där hon från början lär sig att läsa och skriva. Den första läxan är alfabetet. Precios gillar sin lärarinna miss Rain som får henne att känna att någon ser henne. Hon kommer även nära några av sina klasskompisar, och de blir hennes första kompisar. Hon inser att hon inte är ensam i världen, att det finns andra tjejer som varit med om liknande saker.

Det här är en så fin bok! Det ömmar i hjärtat för den här tjejen genom hela boken. Så mycket hon varit med om som ingen borde vara med om. Den här boken kunde jag bokstavligen inte lämna ifrån mig, jag kunde bara inte sluta läsa. Jag kommer berätta för alla som vill lyssna (vid närmare eftertanke kommer jag berätta för de som inte vill lyssna också) om denna underbara lilla bok! Det här är en bok som alla borde läsa. Jag läste den på svenska, men jag har den versionen av boken när även texten finns på engelska så jag kommer läsa den även på engelska, var så säker.

Det är lätt att glömma ibland hur tacksam jag är att jag kan läsa och skriva. Kan inte tänka mig hur livet skulle se ut utan det. Den här boken påminde mig. Läs den! Det är underbar läsning!

Boken ingick i läsutmaningen Bokustoppen 2010.

Två nya flikar på bloggen

Jag har lagt till två flikar; Bokustoppen 2010 och BBC's The Big Read. När det tillkommer nya böcker varje vecka till läsutmaningen Bokustoppen kommer de nu fyllas på där. Listan från BBC har jag tänkt göra någon läsutmaning av, men har ännu inte kommit på hur den ska se ut. Några förslag?

tisdag 1 juni 2010

Magiskt!

Det var ett sant nöje och ren glädje att idag titta på Robin Söderling i hans trettonde match mot Roger Federer. Tills idag har han inte vunnit, inklusive finalen de spelade på Franska öppna 2009. Men idag, idag. Vilken dag. Och vilken match! Söderling var strålande och Federers spel var skakigt. Söderling fick det att skaka. Det blev 3-6, 6-3, 7-5 och 6-4 i denna kvartsfinal. Åh, vilken lycka! Det är bara att hålla med flera journalister (till exempel här); Söderling har skrivit tennishistoria!!

Tennis

Nu när det inte blir någon svensk fotbollssommar kan väl sportgudarna vara så vänliga att ge oss en framgång i tennisvärlden? Gärna idag, nu, under Franska öppna.

Kom igen nu Robin! Du kan slå Federer, du måste bara våga tro! Det gör jag... :)