måndag 26 april 2010

Neuroekonomi

Jag läste en väldigt intressant artikel i tidningen Vi:s marsnummer. Neuroekonomi för nybörjare av Jenny Morelli. Varför agerar vi som vi gör? Vad får oss att vilja hjälpa andra? Hur mycket vill vi hjälpa andra? Eller är det för att det i det längre perspektivet hjälper oss själva? Mycket spännande att kvinnor har mindre benägenhet att donera blod om de får pengar för det än om de inte får något alls.

Det står att "beteendeekonomi handlar om mekanismer bakom mänskligt beteende. Neuroekonomi är beteendeekonomi plus hjärnforskning."

Jag blev mycket inspirerad och kommer definitivt kolla upp mer spännande läsning om detta. I artikeln nämner de bland annat böckerna Nudge och Freakonomics.

En förtjusande man - Marian Keyes

En förtjusande man berättas utifrån Alicia, Lola, Grace och hennes tvillingsyster Marnie. Deras liv har en gemensam nämnare, den snygga och populära politikern Paddy de Courcy. Boken utspelas i Dublin på Irland. En dag kommer nyheten att Paddy de Courcy ska gifta sig med Alicia, och det väcker frågor och känslor hos Lola, Grace och Marnie.

Lola flyr från Dublin och sitt jobb som stylist till landsbygden på andra sidan Irland. Där träffar hon nya vänner och bildar sig en trevlig närvaro där hon sakta men säkert hittar tillbaka till sig själv och börjar se saker som hänt utifrån ett annat perspektiv.

Journalisten Grace kände Paddy i sin ungdom och känner att allt inte står rätt till med Paddys förlovning.

Marnie kände också Paddy i sin ungdom, men bor nu för tiden i London i ett fint hus med sin make och två små döttrar.

Boken tar upp viktiga ämnen, främst alkoholism och kvinnomisshandel.

Innan jag började läsa den här boken läste jag till exempel den här recensionen av Johanna K på bokhora som inte var så väldigt förtjust i den, och det kanske är för att hon fick ner mina förväntningar som jag blev positivt överraskad och gillade den.

Håller dock med om att den är för lång. Håller också med om att den har sina tramsiga ställen. Och jag blir väldigt irriterad över att när man följer Lola skriver hon med ofullständiga meningar. Hela tiden. Usch. Jag förstår att det kan vara ett sätt att skapa en viss stämning, eller att det kan vara symboliskt för någonting, men här förstår jag inte syftet (kanske har gått mig över huvudet..?). Det var också ett himla tjatande om att kräkas. Så fort någon var arg, ledsen, chockad eller ja, kände någonting alls, fick de en lust att kräkas.

Men på det stora hela var det en trevlig bok som passade perfekt nu i vårsolen på balkongen!

lördag 24 april 2010

SM-GULD!!!!!!!!!!

Då var det klart. Grabbarna tog hem guldet i år igen :)

Så jävla gött!!! Fan va bra dom ä!!!

"Om domaren är mutad å tutar och går på, HV 71 spelar bäst ändå
Å om klapp och klang är hesa och låter si o så, HV 71 spelar bäst ändå
Vi sjunger HÅÅVEEE. HÅÅVEEEE. Vi sjunger. HÅÅVEEEE. HV 71!!!!

Om himlen är mulen å vinden ligger på, Hv 71 spelar bäst ändå
Å om målen är för stora o skridskorna för små, Hv 71 spelar bäst ändå
Vi sjunger HÅÅÅVEEE. HÅÅVEEEE. Vi sjunger. HÅÅÅVEEE .
HV 71!!!!

Om Hv ligger under med tre mål emot två, Hv 71 spelar bäst ändå
Å om domaren är mutad å tutar och går på, HV 71 spelar bäst ändå
Vi sjunger HÅÅÅVEEE. HÅÅVEEEE. Vi sjunger. HÅÅÅVEEE .
HV 71!!!!"

torsdag 22 april 2010

Många bloggar blir det...

Gick in på Google reader för att läsa ikapp mig på inlägg, men det fick motsatt effekt... Läser bloggar som nämner andra bloggar som visar sig vara väldigt bra så då 'måste' jag ju prenumerera även på dem. De nya bloggarna leder till fler bloggar som leder till fler bloggar, så nu har jag fler olästa inlägg än när jag loggade in... Men det är ju ett rätt behagligt problem :)

Vilket projekt...

Nu är jag äntligen klar med att ha skrivit ner alla böcker i min ägo. Det visade sig vara ett större projekt än vad jag trott. Jag har fortfarande mina kokböcker kvar, men det får vänta till en annan dag! Jag hade flera böcker som jag blev inspirerad av att läsa/läsa om, men jag har inte hunnit läsa nästan någonting de här tre dagarna. Så nu blir det att läsa ikapp mig på Google reader, och sedan blir det bok :)

tisdag 20 april 2010

Listor

Idag har varit en dag i dokumentationens tecken. Jag fick för mig att jag skulle skriva en lista på alla böcker jag äger. Jag öppnade Google Docs och satte igång. Det är ett stort projekt, men det gör ingenting. Det har visat sig varit riktigt trevligt att gå igenom böckerna. Hittills har jag hunnit med cirka 1/4.

När jag som mest höll på att dokumentera böckerna kom jag på att det vore väldigt bra att även skriva ner mina filmer. Jag har nämligen inte plats för att alla ska synas, så de står i tre rader inåt på tre hyllplan. Detta gör att jag glömmer vilka filmer jag har och det blir bara av att jag någon gång i halvåret tar en titt innanför främsta raden. Så nu har jag skrivit in alla filmer så jag kan se vilka jag har och kan titta på vilken jag vill när jag vill :)

Nu ska jag fortsätta med böckerna samtidigt som det är Djurgården-HV på tv. Finalmatch 3. Kom igen nu HV!!!

måndag 19 april 2010

Bokustoppen 2010

Innan jag började blogga läste jag om Paulas utmaning och tyckte det var en riktigt kul idé. Nu när jag börjat blogga tänkte jag att jag hoppar på i farten... Jag såg på Ciccis bokblogg en lista (som hon hade sett hos Theresans) och jag tyckte även det var en bra idé, så jag härmar lite där.
Jag tar mig alltså an utmaning b) som innebär att jag ska läsa alla böcker som hamnar på första plats på Bokus topplista för skönlitteratur i pocket under 2010.

Hittills ser listan ut som följer:

v. 1 Hjärtat som vapen av Björn Ranelid
v. 2 Snabba cash av Jens Lapidus
v. 3 Snabba cash av Jens Lapidus
v. 4 Snabba cash av Jens Lapidus
v. 5 Precious av Sapphire
v. 6 Snabba cash av Jens Lapidus
v. 7 Äppeldalen av Deborah Smith
v. 8 Äppeldalen av Deborah Smith
v. 9 Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
v. 10 Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
v. 11 Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
v. 12 Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
v. 13 Utan ett ord av Linwood Barclay
v. 14 Alkemisten av Paulo Coelho

Lila betyder att jag har läst boken.

Precious och Syskonkärlek ligger redan här hemma och väntar på att läsas. Jag har aldrig läst något av vare sig Björn Ranelid eller Deborah Smith, så det blir nya bekantskaper för mig.

lördag 17 april 2010

H-O-C-K-E-Y ! ! ! !

Flera bokbloggare skriver även om andra intressen. Det är bra, roligt och intressant tycker jag. Det kan handla om filmer, tidningar, resor, pyssel m.m. Det är däremot ytterst ovanligt att det handlar om sport. Beror det på något speciellt, eller finns det helt enkelt ett bristande intresse?

Jag älskar i alla fall sport och idag är det finalmatch nr 2 i hockey. Hv71-Djurgården. Jag och min syster har fått biljetter så om en timme bär det av till Kinnarps Arena :) Jag har tidigare gått på en del matcher, men jag har bara gått under grundserien. Aldrig i något slutspel. Då brukar jag sitta bänkad framför tvn. Gärna med kompisar och öl. Men idag är det dags att känna av stämningen på plats. Och det måste ju erkännas att det är lite extra spänning när det är Djurgården som motståndare. Jag menar, vem minns inte säsongen 94/95. Hv sist i tabellen (nr 8) Djurgården etta i tabellen och hv vinner matchserien! Sedan går slutspelet galant och hv vinner guld! Vilken känsla! Lite David och Goliat över det hela. Idag är läget förändrat och hv bär favoritskapet, och det ska vi förvalta på bästa sätt. Just wait and see :)

Bokens baksidetext

Jag brukar skumma igenom den när jag står i bokaffärer om jag inte har hört talas om boken tidigare, men annars läser jag den aldrig. Med ett undantag: om jag redan läst boken och vill påminnas vad den handlar om. Jag tycker att baksidetexten avslöjar alldeles för mycket om bokens handling och det blir ett stort irritationsmoment för mig. Jag gillar däremot citaten från olika recensenter, och jag önskar att det fanns fler blurbar på böcker i Sverige.

Jag föredrar att läsa recensioner, och jag tar till mig olika boktips från tv, tidningar, bloggar och vänner.

torsdag 15 april 2010

Bytt mail

Puh! Det var ett projekt. Har gått in på en massa sidor där jag har konton av olika slag och ändrat min mailadress. Finns kanske ett enklare sätt, men i så fall vet jag inte hur det går till. På en del sidor var det omöjligt, och jag har fått maila till en del folk och frågat hur man gör, eller om de kan ändra den.

Jag insåg att jag fortfarande har icq, men jag är aldrig, aldrig inne där så jag försökte deleta mitt konto. Gick inte. Så nu fick jag lägga in ett inlägg att de skulle radera det, vilket också flera andra hade gjort. Dåligt!

Men nu i alla fall har jag skaffat gmail, och det var inte en dag för sent! Jag använder redan reader frekvent (varje dag) wave några gånger i veckan och så bloggar jag ju här :) Jag har lärt mig att älska google och inspirerad av bokhoran Jessica insåg jag att det nu var dags att flytta från hotmail. Än så länge är jag väldigt nöjd!

Vår!

Idag har det varit en riktigt skön vårdag. Jag har läst en hel del blogginlägg (ligger efter på google reader) och fått många lovande boktips. Pysslat i mitt hem (lite vårrensning). Och hela eftermiddagen (då jag har sol) satt jag på min balkong och läste, pratade i telefon och fick riktiga sommarvibbar. Mmmm...

onsdag 14 april 2010

Dödens pendel - Jonas Moström

Den här deckaren utspelar sig i Sundsvall. En sommar sker det ovanligt många dödsfall på grund av plötslig hjärtdöd. Några få anhöriga tror att det ligger brott bakom, men det finns inget som tyder på det. Läkaren som utför obduktionerna kan inte se att något brott begåtts och polisen tror därför inte att något brott har begåtts. Tills en dag då en nittonårig tjej hittas död i sin säng (även hon av plötslig hjärtdöd), och polisen hittar ett kasinokvitto som inte tillhör tjejen eller hennes föräldrar. Man börjar även se ett samband bland dessa offer. Deras klockor är försvunna...

Man får följa läkaren Erik Jensen som arbetar på Sundsvalls sjukhus och har en dröm att flytta till Stockholm och forska och ta en proffesur. Utveckla sig själv, klättra på karriärsstegen. Men han har en familj att tänka på; hans sambo Sara och deras lilla dotter Erika.

Man får även följa Jensens kamrat kommisarie Johan Axberg. Han jobbar på polisen och har bland annat hand om de misstänksamma dödsfallen. Han har svårigheter att 'slå sig ner' och bilda familj. Han är för rastlös. Även om det finns en tjej, Carolina, som det varit på och av med i flera år och som han verkligen bryr sig om.

Några kapitel är även berättade utifrån mördaren.

Det här är första boken jag läser av Jonas Moström, jag tror det är hans debutbok. Jag tyckte det var en trevlig deckare, men inte mycket mer. Och även om jag inte ska avslöja någonting, måste jag säga att jag blev väldigt besviken på slutet. Det lämnade mycket övrigt att önska.

tisdag 13 april 2010

Spotify Premium gratis

Är det fler än jag som inte har spotify än? I så fall kan man få det gratis här. Premium varianten; utan reklam. Men man får svara på en enkät samt bjuda in 6 personer som även de får svara på enkäten. Först då får man Spotify Premium.

Jag har precis gjort enkäten, och den var lätt. Bara kryssa i-frågor. Mycket reklam; om man vill ha det ena eller andra erbjudandet. Jag tackade nej på allt.. Lite bökigt, men jag tänker att det är värt det om man senare får spotify gratis. Utan reklamavbrott!

Om ni vill göra detta, gå in på http://www.gratispremium.com/?ref=117853

Många tack om ni hjälper mig med detta! Plus att ni får Spotify Premium gratis själva också...

Bokens historia

På svt:s nyhetsmorgon idag pratade Yukiko Duke om bokens historia. Jag tyckte inslaget var intressant och alldeles för kort. Jag hade velat höra mycket mer. Så pass att jag garanterat kommer läsa på mer i ämnet. Hon berättade att det var Gutenberg på 1400-talet som uppfann boktryckarkonsten (på papper), att piratkopiering existerade redan på 1500-talet där bland annat Shakespeare var drabbad.

Hon pratade även om en del tankar om läsplattor. Hon sa att hon tyckte det var lite bökigt att bläddra med den, och att om man skulle gå tillbaka i boken för att till exempel påminna sig själv om vem en viss person är så var det svårt att hitta och krångligt. Men hon trodde inte att boken kommer försvinna, utan att läsplattan mer blir som ett kompliment, och att den förhoppningsvis gör att fler hittar till läsandet och den 'riktiga' boken.

Även jag har tänkt en del på det här med läsplattor. Jag tror inte heller den fysiska boken är hotad, men hur kommer utgivningar av böckerna påverkas? Kommer det bli färre sorters böcker som trycks upp? Kommer det bli så att de böcker som trycks är de böcker som tilltalar de stora massorna? Eller blir det tvärtom; att det blir fler 'smalare' böcker som trycks?

Jag har inte sett eller provat någon läsplatta ännu, så jag vet inte om jag tycker om det eller inte, men om jag skulle använda en tror jag inte det blir att jag sitter hemma och läser på den, utan mer när man reser, är på semester, när man pendlar, fikar, ja ni fattar. Hemma vill jag ha min bok. Idag har jag alltid med mig en bok vart jag än går, och den vanan tror jag blir svår att bryta. Det är svårt att lära gamla hundar att sitta. Samtidigt har människan väldigt lätt att anpassa sig till nya saker, och det skulle vara skönt när man åker bort att slippa släpa på flera böcker.

Men jag gillar att ha boken jag läst, att placera den i min bokhylla. Jag sitter ofta och tittar i min bokhylla och tänker på böckerna jag läst. Som en påminnelse. Ofta kommer jag även ihåg var jag läst boken, vilken årstid det var, hur jag mådde. Fast oftast inte vilket år det var... När det kommer till böcker är jag en verklig samlare och jag skulle inte bli lika tillfredsställd av att ha dem på en läsplatta. Jag har fortfarande lite jobbigt med att köpa musik på itunes istället för en cd-skiva även om det är mycket smidigare och jag kan lyssna på den var och hur och när jag vill plus att det är bättre kvalitet plus att man enkelt kan göra olika spellistor plus en hel hop andra fördelar. Som ni förstår är jag splittrad!

Lite shopping

I söndags var jag på Ica Maxi och köpte bland annat filmen Revolutionary Road. Jag har även boken hemma. Vilken ska jag börja med? (Jag har tidigare varken sett filmen eller läst boken.)

Två storpocket som fick följa med hem är Capote en biografi av Gerald Clarke och En förtjusande man av Marian Keyes. Jag tror det blir väldigt trevliga böcker att läsa i vårvärmen med en kopp kaffe i handen. Men först ut blir De omänskliga av Torbjörn Nilsson som vi ska läsa i en wave-bokcirkel jag är med i.

lördag 10 april 2010

Babel

Jag kollade precis på veckans Babel. Jag har varit lite nyfiken på Andres Lokkos samlade texter som kommit ut nyligen, och efter att ha sett hans intervju är jag än mer intresserad. Jag tror inte jag läst hans artiklar innan, så vad säger ni? Är de läsvärda? Jag tänkte att det kanske är bra som sommarläsning..?

Trögt med läsandet

Har haft ondare i ryggen än vanligt, och fick igår morgon åka till akuten där jag röntgades (inga nya skador syntes) och blev hemskickad med dexofen. Det var skönt att komma hem, att jag slapp vara kvar, men det har varit svårt att läsa när jag haft ont. Nu är dock smärtan under kontroll, så nu blir det nog mer läst.

Läsandet har gått lite segt i år. Det har kommit andra saker i vägen, men främst beror det på att jag inte hittat in i läsandet. Från sommaren 2009 till nyår ungefär kunde jag inte läsa, så fort jag tog upp en bok eller tidning och läste i 5 minuter så somnade jag. Nu går det att läsa igen men jag har som sagt inte riktigt kommit in i det än.

Funderar på att tvinga mig själv att läsa ett visst antal sidor eller en viss tid per dag för att komma igång, men det är så lätt att det blir ett undantag just idag. Någon som har ett bättre förslag? Eller kanske några inspirerande boktips?

måndag 5 april 2010

Påsk

Jag har nu sett första säsongen av Mad Men, och vilken bra serie det här är! Helt underbar! Det är skrämmande att se hur rasistiskt och sexistiskt det är, men jag älskar varje sekund :) Nu ska jag bita in i säsong två som väntar här hemma.

Det har inte blivit så mycket läsande de här dagarna. Påsken har inneburit två påskbord med familjen och lite släktingar och när jag har kommit hem har jag varit så trött så trött.. Men nu börjar en ny vecka, så nu blir det nya tag :)

En sak jag har funderat på över påsken är varför man äter ägg på påsken. Någon som vet?

fredag 2 april 2010

Dyngkåt och hur helig som helst - Mia Skäringer

Jag har läst Mia Skäringers bok Dyngkåt och ur helig som helst. Den består av en del krönikor hon skrivit och delar ur hennes blogg. Den är så ärlig så det nästan kanns som ett slag i magen. Murarna inom mig rasar och ger vika för hennes brutalt ärliga texter. Hon skriver om hennes positiva tankar, känslor och bedrifter, men även de negativa. Hennes tvivel i livet, känslan av att vara otillräcklig, skuld, befogad eller ej.

Jag har inte läst något av Skäringer innan, och jag är glad att jag äntligen hittade till hennes texter! En mycket uppfriskande bok. Hon är en mycket talangfull människa, och jag hoppas att få se och höra och läsa mycket av henne i fortsättningen!

Inte så bra dagar

I onsdags fick jag åka till tandläkaren på en akuttid, en provisorisk lagning hade lossnat. Det gjorde ont och jag fick penicillin med mig hem. Till saken hör att jag verkligen, verkligen inte gillar tandläkaren. Jag tycker det är frunktansvärt obehagligt. När jag var yngre tyckte jag inte det var jobbigt, även om det redan då drogs ut tänder, sattes in tandställning, och rotfylldes. Men nu... Nu... Det blir bara värre... Jag har varit mycket på läkarbesök på sjukhuset där de gjort alla möjliga jobbiga och obehagliga undersökningar, men jag tar det nio gånger av tio i stället för tandläkaren!

Igår var det begravning. Och ja, det säger väl sig självt, det var jobbigt.

Så idag blir en dag i vilans tecken innan hela påsken drar igång med familjemiddagar och dylikt. Det blir läsa och tv-tittande för hela slanten idag :)