måndag 29 mars 2010

Filmmaraton

Vad passar väl inte bättre en söndag så som denna att titta på film? Många filmer. Bra filmer. I sträck.

Jag började min dag med Bryan Singers film The Usual Suspects med bland andra Benicio Del Toro och Kevin Spacey. Det handlar om fem personer som står i en line-up tillsammans, vilket leder till att de bestämmer sig för att göra en stöt ihop. För Keyser Soze, en legendar i den kriminella världen.

Sedan följde Martin Scorseses film The Departed med Jack Nicholson, Matt Damon, Mark Wahlberg och Leonardo DiCaprio. En ung polis får i uppgift att infiltrera maffian för att ta ner den stora bossen, det är bara det att en maffiamedlem även filtrerat polisen...

Sedan, en klassiker! Kungen Quentin Tarantinos Reservoir Dogs. Jag säger inte mycket mer än: Se den! Se den! Se den! Se alla Tarantinos filmer! Jag har ännu inte sett någon som gjort mig besviken. Mästerverk!

söndag 28 mars 2010

Skavlan

Åh, på Skavlan igår var little Steven gäst. Jag är ett stort Sopranos-fan, och personen jag älskar allra mest i serien är Silvio Dante (little Steven). Han berättade i programmet att han håller till en hel del i Norge då han jobbar med ett rockband där. Han menade också att han tycker Skandinavien är mer rock'n'roll än något annat ställe. Vet inte om han verkligen menade det, och det är kanske inte det första jag tänker på när jag tänker på Skandinavien, men vem vet.. Han har säkert rätt :) Hade älskat att få vara med på hans rock'n'roll bröllop han berättade om! Det var i och för sig för 27 år sedan, och då var jag ett år, men ändå...

Även intressant att se Ola och Noomi Rapace, Anja Pärson, men framför allt gillade jag killen med cerebral peres (eller hur det nu stavas) som hade gått 50 mil i vildmarken. Helt otroligt! Och när Skavlan frågade honom vad han saknat mest när han levt på frystorkad mat och utan toalett osv i flera veckor blev svaret champagne :)

Lite shopping

Det är omöjligt att gå på stan utan att titta in i en bokaffär. När det sedan står att man kan köpa tre pocketböcker för 150 kr fick tre böcker följa med hem.

Kärlekens historia - Nicole Krauss
Kan du säga schibbolet? - Marjaneh Bakhtiari
Kallocain - Karin Boye

Kallocain har jag läst, men det var länge sedan och jag ser mycket fram emot en omläsning!

Det nyaste numret av Vi läser inköptes också, och jag ser mycket fram emot att läsa om Martina Lowdens möte med Sara Stridsberg.

onsdag 24 mars 2010

Dating in the dark

"De får gärna bestämma i sängen, men inte utanför sovrummet."

"Henne jag har störst chans att få ligga med efter programmet."

Allvarligt!? Vad är det här för guldkorn tjejerna får chans att dejta? Finns det kvar tjejer som blir tillsammans med en sådan kille? Finns det fortfarande sådana killar? Jag blir mörkrädd!

Finns i alla fall lite rättvisa i världen... Han blev bortvald :)

Boston tea party

Kollade på veckans Boston tea party som denna gång handlade om manligt och kvinnligt. Intressant. Speciellt en sak fick mig att börja fundera. Det var när min favorit, fysikern Patrik Norqvist, berättade att man tidigare tävlade både män och kvinnor tillsammans i os i lerduveskytte, men efter 1992 då en kvinna vann, började man tävla män mot män och kvinnor mot kvinnor igen. Och för att man inte ska kunna jämföra männens och kvinnornas resultat tävlar de i olika grenar. Allvarligt!? Varför? Vad är männen så rädda för?

söndag 21 mars 2010

Tidningar

När jag var yngre prenumererade jag nästan alltid på tidningar. Jag började med Bamse och Kalle, senare Starlet (åh! starlet...). I vuxen ålder är det mest Illustrerad vetenskap som har gällt. Men nu verkar det som om månadstidningar börjar få ett uppsving igen. Kul! Jag är inget fan av tidningar som är till kvinnor med mycket mode i (typ Damernas värld, Femina, ja, ni fattar...) Men har börjat prenumerera på Vi, vilket jag tycker är en mycket trevlig läsning. Jag älskar känslan när man går ner och hämtar posten och det ligger en bra tidning där. I kontrast till alla räkningar och all reklam! Jag har läst Vi läser ett bra tag, och bestämde mig idag att det var dags för en prenumeration där också. Och när jag väl höll på beställde jag även Filter. Jag har ännu inte läst den (jag vet, dåligt men det finns inget bra tidningsutbud i min mataffär...), men den verkar väldigt lovande! Ska bli spännande!

fredag 19 mars 2010

Utan ett ord - Linwood Barclay

Jag läste att bokhoran Helena hade läst den här boken och tyckte om den. Jag blev nyfiken på historien och författaren, så jag beställde hem den och började läsa.

En kväll går Cynthia, 14 år, och lägger sig efter ett bråk med sina föräldrar. När hon vaknar morgonen därpå är båda hennes föräldrar och hennes storebror borta. De har alla försvunnit och hon har ingen aning om vad som hänt eller vart de tagit vägen. 25 år senare är hon gift med Terry, de har en dotter som heter Grace och ingen har fortfarande någon aning om vad som hände den där natten.

Berättaren i boken är maken Terry. (Jag håller med Helena att det var ett smart drag.) En dag får Cynthia ett telefonsamtal från en främmande man som lämnar ett meddelande från hennes familj. Vad menar han? Vem är han? Vad innebär det här?

Tyvärr tycker jag att man kan lista ut ungefär hur det hänger ihop allt för tidigt vilket trubbar av spänningen en aning, men den har ändå några härliga twistar och är fortfarande en riktig bladvändare.

Jag ser fram emot nästa bok av Linwood Barclay, den kommer tydligen till våren... Perfekt!

tisdag 16 mars 2010

Köpstopp..?

Jag blev inspirerad av flera bokbloggar som runt nyår deklamerade köpstopp. Jag tänkte att det skulle vara en god idé för mig likaså. Bokhögarna med att-läsa-böcker växte här hemma, och jag tänkte att jag ska läsa ut dem först. Men, frestelsen blev för stor. Jag har inte lyckats alls kan man säga, så här med förklarar jag mitt "köpstopp" brutet. Skönt! :)

söndag 14 mars 2010

Melodifestivalen

Då var det finaldags. Jag ska erkänna att jag inte hört alla bidrag i sin helhet, men jag håller båda mina tummar för Salem al Fakir!! Jag tycker Keep on walking är den bästa låten och den lyssnar jag på här hemma på repeat :)

Heja Salem!

lördag 13 mars 2010

Solsidan

Jag tycker solsidan är så himla roligt. Vissa delar är sådär, men så kommer det en och annan scen som helt outstanding! Som i förra avsnittet när Felix Herngren åkte bil och lyssnade på musik, och bytte radiokanal till något mindre "stökigt" och kom på sig själv att sitta och sjunga med i någon av Orups gamla låtar(eller någon liknande artist), och bytte då genast tillbaka igen (han hade lite åldersnoja). Eller som ikväll när de hade parmiddag med som han uttryckte det ett "superpretto" par där den ena var kulturskribent på DN, och de kände sig bortkomna och slängde sig med författarnamn som de inte hade läst, och blev satta i pinsamma situationer. Väldigt roligt!

torsdag 11 mars 2010

En halv gul sol - Chimamanda Ngozi Adichie

Nu har jag läst ut En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Boken utspelar sig i Nigeria på 60-talet.

Boken berättas utifrån tre personer.

Ugwu, en fattig pojke från landet som får ett jobb som tjänare till husbonden Odenigbo. Odenigbo arbetar på universitetet i Nsukka, är intresserad av politik och på kvällarna kommer besökare (arbetskamrater, vänner) och de äter, dricker och diskuterar livligt landets situation.

Olanna, dotter till en rik affärsman. Olanna och hennes tvillingsyster Kainene är väldigt olika. Olanna har ärvt sin mors skönhet och följer sitt hjärta, medan Kainene är en kallare och tuffare person som börjat arbeta med deras far. Systrarna har glidit ifrån varandra genom åren. Olanna bor ihop med Odenigbo och de har en dotter, Baby.

Richard, en engelsman som åkt till Nigeria för att skriva sin första roman. Han blir kär i Kainene och de blir tillsammans.

Den här boken vann The Orange Prize 2007.

Läs den här!

Tv-tittande

Jag älskar os, och gick in i någon slags os-koma i år. Extra kul var det ju när det gick så bra för längdåkarna! Det kändes ändå okej när det slutade, för då var det säsongspremiär för så många serier. Desperate housewives, Grey´s anatomy, House, Criminal minds, Christine för att nämna några. Cougar town har nu börjat och som ett gammalt vänner-fan satt jag spikad framför tvn. Jag tycker serien verkar bra... Tittade igår även på Dating in the dark och det var ganska intressant...

(Jag inser att det är många program från kanal 5)

Jag önskar att The Office börjar snart också, så är det nästan komplett!

onsdag 10 mars 2010

Läsa läsa läsa

Jag är nu inne på de sista sidorna av Chimamanda Ngozi Adichies fantastiska roman En halv gul sol. Har idag druckit mycket kaffe och läst denna bok. Ögonen flyger över sidorna och jag vill inte sluta. Samtidigt vill jag inte att boken ska ta slut, så jag lägger ifrån mig boken mer och mer ju närmare slutet jag kommer... Vet inte vad jag ska läsa för bok efter denna, det blir inte lätt att följa den! Jag gillar personerna i boken. Jag gillar miljön den utspelar sig i. Jag gillar att jag lär mig så mycket om Nigeria och Biafra. Ett krig jag inte kände till innan jag läste denna bok (i alla fall inte som jag kom ihåg...). Man lär sig, men det blir aldrig tråkigt eller långrandigt.

En sak jag reflekterat över är hur befolkningen vägrar att ge upp kampen, och hur de civila stannar kvar i sin stad även när fienden är väldigt nära. Det förnekas att de knappar in på dem. Det sätts upp kontroller vid vägarna så att folket inte ska få fly, för det orsakar panik. Min första tanke om man hör flygräder nära sitt hem och rapporter att fienden kommer, packar man inte ihop det viktigaste och flyr då? Om inte till ett annat land, så i alla fall till en stad längre bort... Det gör de i och för sig, men först i allra sista stund... Någon som kan förklara för mig? Är det förnekelse eller att man har så stark tro på sina trupper? Hmm...